RESIPI FROM:coconutice
• :: BASE ::
120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
• 120 g mentega cair
• :: FILLING ::
(A)
2 biji kuning telur
• 120 g gula
• 160 ml susu
• (B)
250 g cream cheese
• 2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
• 250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian diary products di supermarket]
• 1/2 sudu besar jus limau (lemon)
• Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE
• 2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam)
Cara-cara
1. BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk untuk membiarkan basenya mengeras.
2. Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil - mcm dalam gambar]
3. Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan (A) yg telah di'double-boil'kan tadi
4. Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam
5. :: Variasi Satu ::
kalau tanak gunakan Oreo, leh juga digantikan dengan biskut marie, tetapi gula perlu ditambah 20g
6. :: Variasi Dua ::
kalau nak buat Blueberry cheesecake, lepas tuangkan dalam base, masukkan 2-3 sudu besar blueberry pie filling dan kacau sedikit. Setelah kek keras, letak selebihnya di atas
Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) )
• :: BASE ::
120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
• 120 g mentega cair
• :: FILLING ::
(A)
2 biji kuning telur
• 120 g gula
• 160 ml susu
• (B)
250 g cream cheese
• 2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
• 250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian diary products di supermarket]
• 1/2 sudu besar jus limau (lemon)
• Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE
• 2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam)
Cara-cara
1. BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk untuk membiarkan basenya mengeras.
2. Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil - mcm dalam gambar]
3. Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan (A) yg telah di'double-boil'kan tadi
4. Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam
5. :: Variasi Satu ::
kalau tanak gunakan Oreo, leh juga digantikan dengan biskut marie, tetapi gula perlu ditambah 20g
6. :: Variasi Dua ::
kalau nak buat Blueberry cheesecake, lepas tuangkan dalam base, masukkan 2-3 sudu besar blueberry pie filling dan kacau sedikit. Setelah kek keras, letak selebihnya di atas
Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) )
3 comments:
Evelyn,
cheese cake,我喜欢,很就没做了,很佩服你,要照顾baby和alycia,还有时间做这么美没的cheesecake!
这个我爱。。。
哈哈哈....妈咪我呢是早上大小姐还没睡醒时做
Post a Comment