Wednesday, May 2, 2012

妈咪的@KACANG PEYEK

*RESIPI 是妈咪在网络找到的...所以是马来文的咯




Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 150gram Tepung beras
  • 150gram Tepung jagung
1/2 paket jintan manis yg harga 50sen - anggaran 1 sudu besar - Dikisar halus
1/2 paket jintan putih yg harga 50sen - anggaran 1 sudu besar - Dikisar halus
1/2 paket ketumbar yg harga 50 sen - anggaran 1 sudu besar - Dikisar halus


4 ulas bawang putih- dikisar
Segenggam udang kering - dikisar
Segenggam ikan bilis - dikisar
1 biji telor
1 kotak kecil santan segera (200ml santan)
Air ikut cair yg diingini.
Garam dan minyak untuk menggoreng
Satu mangkuk kacang tanah yang sudah dibasuh dan dijemur kering
10 tangkai cili padi (Optional) -dikisar - Jika mahu pedas


Cara-cara
 1. Campur semua bahan dan campur air dan kacau sehingga sebati, 2. Jika adunan terlalu pekat tambah air begitu sebaliknya jika cair tambah sikit tepung.
3. Ambil sesenduk adunan dan letak kacang, lengserkan tepi kuali - goreng dgn api yg perlahan

1 comment:

晴天 said...

我最喜欢吃这个了, 不过还是很懒惰要亲手做。。哈哈哈