最近妈咪很喜欢上网找做蛋糕的食谱,这次妈咪我也试了如何做芝士燕菜。。。
虽然这芝士燕菜做了不是很成功但它的味道还不错哦只是少了糖吧。。。。
syalina@myresipi.com
Bahan-bahan ( Loyang 8x8 )
• 1 bungkus agar-agar tali (30gm)
• 1500ml / 1.5 liter air
• 250gm cream cheese
• 1 tin kecil susu pekat
• 1/2 tin susu cair
• 1 bungkus biskut Salt Cheese
Cara-cara
1. Potong & rendam agar2 sebentar (spy lembut) & toskan.
2. Masak agar2 dgn air (1 liter) hingga agar2 larut.
3. Blend cream cheese bsama susu pekat. Setelah agar2 larut bolehlah masukkan susu cair.Kemudian masukkan cream cheese&susu tadi ke dlm periuk.Kacau sentiasa.Masukkan balance air tdi (500ml).Masak hingga mdidih/naik wap.
4. Mulakan dgn lapisan agar2 tdi (4 senduk). Biarkan agar2 keras sedikit (guna kipas lg cpt agar2 keras).
5. Setelah itu susun biskut Salt Cheese rapat2.
6. Ambil sedikit adunan agar2 utk melekatkan biskut2 tdi. (klau x biskut x akan mlekat & terapung).Guna sudu shj ratakan adunan agar2 ke atas biskut2.
7. Lapiskan lg dgn agar2 (4 senduk) & ulang proses mlapis agar2 & biskut shingga habis.
8. Setelah siap agar2 hendaklah di sejukkan di suhu bilik sebelum di masukkan dlm peti ais. Sedap di mkn dingin.
1 comment:
agar-agar tali?
Post a Comment